Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem zařízení za účelem zlepšení navigace na webu, analýzy využití webu a podpory našeho marketingového úsilí. Další informace naleznete v našich Zásadách ochrany osobních údajů.

Konference Bold Future: Klíč ke strategickým investicím a energetické bezpečnosti

Česká republika stojí na prahu významné transformace, která zahrnuje diverzifikaci průmyslu, rozvoj obnovitelných zdrojů energie a implementaci udržitelných přístupů v podnikání. Tyto klíčové otázky budou středem pozornosti na největší podzimní konferenci o udržitelnosti Bold Future, která se uskuteční 12. listopadu 2024 v Kongresovém centru v Praze. 

Konference nabídne více než čtyřem stovkám účastníků inspirativní panelové diskuze, expertní workshopy a sdílení know-how z oblasti plánování rozvoje měst, obnovitelné energetiky, strategických investic a ESG reportingu. S více než čtyřiceti řečníky, včetně vrcholných politiků, zástupců samospráv, expertů na energetiku a významných osobností z oblasti byznysu, se konference stává klíčovou platformou pro sdílení zkušeností a dobré praxe.

Jak přilákat do Česka strategické investice a rozvíjet domácí průmysl?

Jako zásadní pro rozvoj a nezbytnou transformaci českého průmyslu se ukazuje lákání zahraničních investorů do České republiky. O tom, jak lze přitáhnout nové investice do inovativních oblastí a také jak nastartovat proměnu domácího průmyslu, budou na konferenci diskutovat zejména Jan Michal, generální ředitel agentury CzechInvest, Zbyněk Pokorný, generální ředitel Státní investiční a rozvojové společnosti, a Michal Kadera, vedoucí vnějších vztahů ve Škoda Auto.

„Přilákání strategických investic do Česka je jeden z klíčových faktorů posílení růstu a naší konkurenceschopnosti. Zároveň jde o hybnou sílu transformace a modernizace českého průmyslu. Na konferenci Bold Future budeme diskutovat o tom, jak efektivně prezentovat Česko zahraničním investorům a jak zlepšit podmínky pro podnikání a investice. Zároveň se zaměříme na to, jak tyto investice mohou přispět k rozvoji inovací a udržitelnosti našeho průmyslu," říká Jan Michal, generální ředitel agentury CzechInvest. „Věříme, že spojením sil státu, samospráv a soukromého sektoru můžeme vytvořit atraktivní prostředí pro investice budoucnosti," dodává.

David Petr, ředitel úseku development Státní investiční a rozvojové společnosti

Přímo na konkrétní sdílení zkušeností z přípravy a realizace strategických investic se zaměří workshop, kterého se zúčastní David Petr, ředitel úseku development Státní investiční a rozvojové společnosti nebo Václav Palička, předseda představenstva regionální rozvojové agentury MSID. Současně přiblíží také přípravu těchto projektů, pro kterou je zásadní, aby byly plánovány efektivně, za vyjednávání obcí i aktivní komunikace s veřejností a tak, aby byly dlouhodobě přínosné i pro místní komunitu a životní prostředí. Na workshop i na mastermind získáte přístup s ADVANCED vstupenkou.

Kupte si ADVANCED vstupenku

Sdílení elektřiny v Česku a evropská energetická bezpečnost

Zásadní proměnou aktuálně prochází česká energetika, nad rostoucím evropským zájmem o přechod na solární zdroje ale visí otázka energetické bezpečnosti na celoevropské úrovni. Nejen o těchto tématech budou v souvislosti s energetikou diskutovat experti jak v rámci hlavního konferenčního programu, tak i na workshopu a mastermind setkání. 

„Hlavními tématy transformace energetiky v Moravskoslezském kraji jsou modernizace energetických zdrojů a infrastruktury, rozvoj obnovitelných zdrojů energie, podpora komunitní energetiky a implementace nízkoemisních technologií. Uvědomujeme si, že je nezbytné hledat efektivní řešení, která zajistí energetickou bezpečnost a soběstačnost, přičemž je klíčové využít veškerý potenciál dostupný v našem kraji. Jak se říká, kdo je připraven, není překvapen,” říká Rostislav Rožnovský, ředitel Moravskoslezského energetického centra.

V letošním roce proměňuje český energetický trh především nová legislativa, která umožní vstup aktivních zákazníků a energetických společenství na trh a sdílení vyrobené energie přímo mezi výrobci a odběrateli. O prvních praktických zkušenostech se proto podělí zástupci inovativních samospráv i firem a energetických expertů včetně zástupců nového Elektroenergetického datového centra, které má koordinaci sdílení v ČR na starosti. Vystoupí v panelové diskuzi i ve specializovaném workshopu. 

„Sdílení elektřiny představuje přelomový krok pro českou energetiku a zásadní posun směrem k její modernizaci. Komunitní energetika přináší obcím, občanům i podnikům příležitost, jak ušetřit na energiích, snížit emise a podpořit regionální rozvoj. Jedná se však o zcela novou oblast, ve které může být složité se zorientovat, a proto se jí budeme intenzivně věnovat i my. Současně je nutné odstranit legislativní bariéry a vytvořit optimální modely pro sdílení elektřiny, aby komunitní energetika skutečně vyplatila celé společnosti,” vysvětluje Eliška Beranová, právnička Frank Bold a vedoucí legislativní skupiny Unie komunitní energetiky.

V souvislosti s možným sdílením vyrobené energie se zvedá zájem o zelenou elektřinu i mezi velkými odběrateli, velcí výrobci současně často řeší odbyt elektřiny. Zajistit to umožňují dlouhodobé PPA kontrakty, které budou tématem mastermind setkání v rámci energetiky. „PPA smlouvy jsou budoucností pro firmy, které chtějí nejen snižovat náklady na energie, ale také plnit své závazky v oblasti udržitelnosti a ESG,“ uvádí Ondřej Žídek, generální ředitel společnosti SUNNYWATT GROUP.

Ondřej Žídek, generální ředitel společnosti SUNNYWATT GROUP

Spolu s dalším odborníky na energetická témata vystoupí Petr Kusý, předseda představenstva Elektroenergetického datového centra, Jan Krčmář, ředitel Solární Asociace, Lenka Vaněk, ředitelka úseku Inovace a dekarbonizace v ČEZ ESCO, Ondřej Žídek, generální ředitel společnosti Sunnywatt, Jakub Janda, výkonný ředitel Bezpečnostního centra Evropské hodnoty, Rostislav Rožnovský, ředitel Moravskoslezského energetického centra, nebo Anna Francová, expertka na energetické právo z Frank Bold Advokáti.

Přidejte se na workshop a mastemind s ADVANCED vstupenkou

Zpět na úvodVšechny aktuality